Vježba evakuacije i spašavanja

vjezbaU petak, 19.svibnja 2023., u Osnovnoj školi Ivana Rangera Kamenica održana je pokazna vježba. Tema vježbe je gašenje požara unutar objekta škole te evakuacija učenika i djelatnika škole.

Cilj vježbe bila je praktična provjera Plana evakuacije i spašavanja u slučaju izvanrednog događaja u osnovnoj školi. Osim osposobljenosti djelatnika škole za postupanje u izvanrednim situacijama te valjanosti predviđenih pravaca evakuacije, promatrao se i postupak intervencije vatrogasnih službi  te eventualna potreba mijenjanja Plana evakuacije i spašavanja kako bi postao još operativniji.

Nositelj vježbe bila je Osnovna škola Ivana Rangera, a Vatrogasna zajednica Grada Lepoglave  pružala  je stručnu pomoć prilikom izrade elaborata i koordinacije sa sudionicima oko pripreme vježbe. Sudionici vježbe bili su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kamenica, Lepoglava, Višnjica i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kaznionice u Lepoglavi.

Prema scenariju vježbe, u 10,40 sati izbio je požar u kabinetu tehničke kulture koja se nalazi u prizemlju škole. Došlo je do pojave vatre i dima uslijed zapaljenja papira uzrokovanog iskrenjem iz rasvjetnog tijela na plafonu prostorije.Vatra se naknadno počela naglo širiti na kutije i drveni namještaj. Dim se počeo širiti izvan prostorije arhive.  U tom trenutku zaposlenik škole, koji je obavljamo pomoćne radove,  izgubio je mogućnost orijentiranja u prostoru zahvaćenom  dimom, te se nalazio zarobljen u navedenoj prostoriji.

Prilikom saznanja da je došlo do požara u prostorijama arhive OŠ-e od strane domara, ravnateljica  oglašava znak  za internu  uzbunu i početak evakuacije i spašavanja (tri put se oglašava školsko zvono).

Rukovoditelj evakuacije, odnosno ravnateljica, poduzima radnje vezane za uzbunjivanje vatrogasnih postrojbi, te telefonskom vezom dojavljuje operativnom centru JVP-a Varaždin na broj 193, dojavu o izvanrednom događaju, točnije o požaru u prostorijama škole. Operativni centar je izvršio uzbunjivanje vatrogasnih postrojbi VZG-a Lepoglava i to: DVD Lepoglava, DVD Kamenica , DVD Višnjica i DVD Kaznionice u Lepoglavi. 

U vježbi tog dana sudjelovali su svi učenici  i djelatnici škole. Nakon provedene vježbe održana je analiza vježbe s ocjenom uspješnosti i prijedlozima za poboljšanje sigurnosti učenika i djelatnika škole. Više fotografija pogledajte OVDJE.

Podijeli