Pravila korištenja

Školska knjižnica otvorena je za posudbu učenicima, učiteljima, nastavnicima te stručnim suradnicima.

Pravila korištenja usluga knjižnice:

Usluge knjižnice obuhvaćaju posudbu knjižne građe, čitanje časopisa i igranje u prostoru čitaonice kao i pisanje zadaća, čitanje referentne zbirke.

  • Prije ulaska u knjižnicu ne mora se kucati jer je knjižnica javni prostor u koji može ući bilo koji korisnik bez najave, a u njoj može biti istodobno više korisnika koji su došli u različito vrijeme i koji će otići u različito vrijeme.
  • Nakon ulaska, korisnici knjižničara pozdravljaju te na taj način pokazuju svoju kulturu i kućni odgoj. Ako je knjižničar zauzet nekim poslom, poput razgovora s drugim korisnicima, onda je važnije da ga se ne prekida u razgovoru ili poslu, te ga se pozdravlja samo naklonom glave i smiješkom, to jest govorom tijela.
  • Odjednom se mogu posuditi najviše dvije knjige, od toga samo jedan lektirni naslov. Knjižna građa posuđuje se na rok od 14 dana, nakon čega se zaduženje može produžiti.
  • Školska knjižnica ne naplaćuje zakasninu, a učenici mogu knjigu imati posuđenu toliko dugo koliko im je potrebno. Ipak, kad se knjigu posuđuje, mora se voditi računa da istu knjigu žele posuditi i drugi korisnici pa knjigu treba vratiti čim ju se pročita, da bi ju mogli posuditi i drugi korisnici, a mjesec dana je razdoblje nakon kojeg bi se knjige trebale vratiti kako bi ih mogli koristiti i drugi korisnici.
  • Molimo, čuvajte knjige! Ako je knjiga nakon posudbe ili korištenja oštećena (bez obzira bilo to namjerno ili slučajno), korisnici su dužni nadoknaditi štetu kupnjom nove knjige, u dogovoru s knjižničarom. Isprika ne može zamijeniti drugim učenicima nepostojeću (uništenu, oštećenu) knjigu.
  • Kako bi svi korisnici mogli u knjižnici boraviti u čistom i urednom prostoru, svaki je korisnik dužan nakon boravka sve stvari, posebice knjige i stolce, vratiti na svoje mjesto.

Molimo pridržavati se radnoga vremena i pravila korištenja.

  • Korisniku koji se ne pridržava pravila korištenja školske knjižnice, školski knjižničar može skrenuti pozornost na obvezu pridržavanja i provođenja pravila korištenja, privremeno uskratiti korištenje jedne ili više knjižničnih usluga radi zaštite prava drugih korisnika ili do nadoknade štete ili ispravljanja propusta te predložiti izricanje neke od pedagoških mjere zbog povreda dužnosti, neispunjavanja obveza ili nasilničkog ponašanja.

Radno vrijeme knjižnice – za uvećanje kliknite na sliku

knjiz