Individualni razgovori / Informacije

Često roditelji odluče doći na individualne razgovore kada primijete loše ocjene, promjenu u načinu funkcioniranja djeteta ili kada su djeca nezadovoljna nekim aspektom škole. Pritom je važno napomenuti kako ovaj oblik komunikacije s razrednikom i /ili drugim učiteljima ima višestruke koristi. Uz roditelja, razrednik je druga osoba koja dijete vrlo dobro poznaje. Stoga, dragi roditelji, ne propustite prigodu (iako ste vidjeli ili znate sve ocjene) i dođite na individualne razgovore! Nekoliko savjeta:

POŠTUJMO DRUGOG RODITELJA!

Pred djetetom ne bismo trebali omalovažavati ili mijenjati odluke drugog roditelja. Čak ako se s njima i ne slažemo, nemojmo ni u jednom trenutku zaboraviti da smo drugog roditelja svom djetetu izabrali sami. Dijete nije odgovorno ako smo napravili loš izbor. Dogovorimo se s drugim roditeljem koja će zajednička pravila vrijediti u ophođenju prema djetetu. S roditeljem s kojim smo uspjeli razviti kvalitetan odnos, to će biti lako. Ako ga nemamo, potrudimo se da ga poboljšamo.

POHVALITE SVOJE DIJETE!

Djeca su nesretna ako od roditelja često slušaju o sebi loše: „Ti si glup, nesposoban, ostavi, ja ću to bolje uraditi“ i slično. Ima li smisla truditi se ako nas naši roditelji – najvažnije osobe – neprekidno uvjeravaju da smo nesposobni i nevrijedni? Svatko od nas želi priznanje. Dijete koje ga nikada nije doživjelo u obitelji, možda će ju potražiti na ulici – ali tamo se dobiva „negativno priznanje“.

I zato:
Pohvalite svoje dijete, ohrabrite ga, pomozite mu u razvijanju samopouzdanja!
Odgoj nisu samo naredbe, kazne, zabrane i prigovori.
Odgoj su i pohvale , poticaji, podrška, priznanje, razumijevanje, ohrabrenje.
I mi volimo kad netko vidi naše pozitivne osobine, cijeni naše mogućnosti i pohvali nas za ono u čemu smo uspješni. Pohvalu, poticaj i podršku vole i naša djeca.

NE PREODGAJAJMO SVOJU ODRASLU DJECU! VOLIMO IH!

Sve ima svoje vrijeme. Djeca prihvaćaju savjete, zabrane, upute, kritike svojih roditelja gotovo bez prigovora do dobi od deset, jedanaest godina. Dotad smo im trebali reći ili zabraniti sve što smo smatrali potrebnim. Nakon te dobi to ide znatno teže. Ako je vaše dijete odraslo, nemojte ga neprestano preodgajati, pa čak ni onda kada ste vrlo nezadovoljni njime. Ono je rezultat vaših dobrih i loših postupaka, utjecaja sredine i samoodgoja, ali i rezultat utjecaja nama nepoznatih sila koje nas možda zbunjuju i plaše, ali moramo prihvatiti njihovo postojanje. Prihvatimo i volimo svoju „drukčiju” djecu nesebičnom ljubavlju. Ljubavlju koja mnogo daje, a malo traži za sebe. Jer oni sami utiru svoj životni put, pa čak i onda ako nije onakav kakav bismo im mi izabrali.


Škola i roditelji su partneri u odgoju i obrazovanju Vašeg djeteta. Ne propustite jednom mjesečno kontaktirati razrednika i/ili predmetnog učitelja o uspjehu i vladanju svog djeteta. Obavijest o terminu individualnih razgovora otvorit će Vam se klikom  na sliku.

2023./24.

info


Prava roditelja

powerpoint