Područna škola Žarovnica

1

Spomenica škole bilježi godinu 1947. godinu kada se započelo s gradnjom Zadružnog doma u Žarovnici. Zahvaljujući mještanima Žarovnice i Bedenca, koji su dali svoj doprinos, već 1948. godine dom je dovršen i uređenoj se zgradi nalaze „prostorije za zadružnu prodavaonu, kancelarije, knjižnica, čitaonica i sala za odvijanje kulturno – prosvjetnog rada. U sali je nacrtana fresko slika preko cijelog zida u duljini od nekoliko metara, koju je izradio domaći umjetnik – profesor Vresk Josip iz Bedenca.

Po završetku svih radova uselio se MNO i Poljoprivredna zadruga. Međutim, u istoj je zgradi bilo još uvijek praznih i nerabljenih prostorija, te se pojavila želja kod mještana da se u tim prostorijama otvori škola, kako im nebi djeca išla u školu čak u Kamenicu ili Kuljevčicu. (…) Dana 10. juna 1951. godine, komisija od četiri člana (…) utvrdila je da postoje svi uvjeti za otvorenje škole, time da se preurede neke prostorije, tj. da se od prostorija predviđenih za kancelarije i čitaonicu izbace priječni zidovi i preurede za dvije učionice. A u prizemnim prostorijama da se uredi stan za upravitelja škole. Na temelju zaključaka navedene komisije, Savjet za prosvjetu i kulturu dostavlja prijedlog Ministarstvu prosvjete za otvorenje osnovne škole u Žarovnici sa danom 1. 09. 1951.”

Iz Spomenice

Dekretom Savjeta za prosvjetu i kulturu Ivanec imenovani su i prvi učitelji: Ptiček Augustin i Ptiček Terezija. Školski namještaj posuđen je iz ivanečke osnovne škole i, kako navodi Spomenica, škole u Kuljevčici. Svečano otvorenje škole proslavljeno je 8. rujna 1951. godine, a s redovitom se nastavom započelo 10. rujna 1951.

Već sljedeće školske godine, zbog premalo prostora, dio učenika polazi nastavu u Kamenici, a zanimljivo je spomenuti kako se navodi kako je u prva četiri razreda upisano 167 učenika.

  1. razred – 55 učenika
  2. razred – 35 učenika
  3. razred – 43 učenika
  4. razred – 34 obveznika