Učenici obilježili Majčin dan

Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju. U zapadnom svijetu je uspostavljen u 20. stoljeću.

majcin dan otvornaI učenici nižih razreda naše škole svake godine obilježavaju Majčin dan. Tako je u Područnoj školi u Žarovnici, 6. svibnja 2016. održana priredba kojom su se učenici pjesmom i recitacijama, ali i prigodnim darom zahvalili majkama.

Učenici 1. i 2. razreda matične škole za Majčin su dan majkama, na satu vjeronauka, izradili prigodne medalje za zahvalnost, a učenici 2. razreda kutijice u kojima se skriva blago, prema pjesmi iz udžbenika.

majčin dan

Osnivačicom današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. u nedjelju, nakon druge godišnjice smrti njezine majke, osnovala Memorial Mothers Day Meeting. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. 

matej

Neki izvori navode kako je za  Anne to trebao biti dan kada biste otišli kući i družili se sa svojom majkom te joj zahvalili za sve što je za vas napravila. No, njena ideja je postajala sve popularnija, širila se sve više SAD-om i uskoro su se uključili svi oni komercijalni čimbenici koje i danas imamo, poput cvjećara, izrađivača čestitki i ostalih trgovaca.

Podijeli