Školski odmor i mentalno zdravlje učenika

viber slika 2023 01 20 10 26 13 324Malo se pažnje posvećuje školskom odmoru, no školski odmor u velikoj mjeri pridonosi ukupnoj pozitivnoj atmosferi u školi. Ove smo se školske godine odlučili učenicima ponuditi sadržaje da bismo im strukturirali odmore.
 
Učenicima smo ponudili kutak za šah gdje mogu tijekom odmora odigrati partiju šaha ( nastavak je moguć sljedeći odmor). Za one mlađe organizirali smo mindfulness kutke i kutak za društvene igre, a ovih smo dana uredili i kutak za heklanje. 
 
Mnoge znanstvene studije pokazale su velike dobrobiti koje pletenje ostavlja na mentalno zdravlje. Počelo se primjenjivati kao djelotvorna holistička terapija jer tretira um i tijelo kao cjelinu. Kod terapijskog pletenja je cilj da se zaokupi jedan dio mozga dok se ostali dijelovi opuštaju.Pletenje je meditativna praksa. Ruke su zauzete, glava oslobođena nepotrebnih misli, svijest je u stabilnom stanju ravnoteže. Ritmičko ponavljanje pokreta snižava otkucaje srca, spušta krvni tlak i izaziva stanje opuštenosti. Smiruje um i pomaže nakon stresnog sata.

 
Svijet se mijenja ubrzano, živimo u vremenu velikih neizvjesnosti i promjena načina života. Sve to utječe na nas i naše zdravlje. Osim što trebamo biti svjesni važnosti mentalnog zdravlja trebamo svakodnevno raditi na sebi, prihvatiti određene načine ponašanja i življenja. Kako smo tehnološki opsjednuto društvo, dobro je vratiti se starim vještinama ručnoga rada kao što su pletenje, heklanje, vez.(www.pletenje.net)
 
Stoga smo našim učenicima uredili i kutak za heklanje. Svi koji žele naučiti heklati mogu ga naučiti na Kreativnoj grupi i onda se opustiti pod odmorom heklajući nešto “za svoju dušu”, a tu meditativnu praksu primijeniti i kod kuće.


Podijeli