Međunarodni dan zagrljaja

viber slika 2023 01 20 11 33 02 016Učenici naše škole obilježili su Međunarodni dan zagrljaja. Zagrljaji su oblik komunikacije koji koristimo u različitim situacijama – kada smo sretni, tužni, uzbuđeni … Neovisno o situaciji, zagrljaji pružaju osjećaj povezanosti i utjehe, a istraživanja pokazuju da mogu imati i značajni utjecaj na naše zdravlje.

Dana 21. siječnja obilježava se Međunarodni dan zagrljaja kojim se promiču ljubav i ljubaznost kroz zagrljaje. Utemeljitelj ovog dana, Kevin Zaborney, vjerovao je da nam je potreban poseban dan kojim bi se promicalo učestalije izražavanje emocija među ljudima u svrhu pospješivanja komunikacije.

Učenici su vođeni  knjižničarkom Eminom Husnjak naučili vrijednost zagrljaja, ali i vrste zagrljaja. Također su naučili da je grljenje rasprostranjeno, osobito među mladima. Od početnog pozdravnog  klimanja glavom i rukovanja do  više grljenja u prijateljskom susretu može proizaći iz potrebe za bliskošću i privrženošću, budući da su zagrljaji manifestacija brige i podrške pojedinca.

Zagrljaj većinu vremena ima veliko pozitivno značenje, iako se u nekim situacijama može smatrati više društvenim zahtjevom nego prirodnim i slobodnim ponašanjem. Više fotografija pogledajte OVDJE.

Podijeli