Šećer u bezalkoholnim pićima

436517721 1063477775241239 5195423051283667981 nUčenici petog razreda na Satu razrednika sudjelovali su u radionici u kojoj je cilj bio otkriti koliko šećera sadrže sokovi koje vole piti.Učenici su tijekom tjedna ostavljali prazne boce ispijenog soka. Također, tijekom tjedna zapisivali su na papir što najviše vole piti i za koje piće smatraju da ima najviše šećera. Naučili su da da bismo ga radi niza zdravstvenih problema trebali izbjegavati u što širem luku. No, šećer je svuda oko nas, od kechupa do maslaca . A omiljeni sokovi? Aktivno su preračunavali količine šećera, uspoređivali, vagali, pisali i lijepili rezultate. Cilj je ostvaren: većina se jako začudila koliko šećera ima npr. boca omiljene coca- cole ili Jane.Zaključak je da je najbolje piti vodu. Ako će barem jedan učenik promijeniti svoje navike te umjesto soka ujutro piti vodu, naša radionica je uspjela! Više fotografija pogledajte OVDJE.

Naša je preporuka:Čitajte što piše na ambalaži!

Sastav namirnica obično je izražen na 100 g ili 100 mL. Ako ima manje od 5 g šećera u 100 g proizvoda, znači da ta namirnica ima nizak udio šećera. Ako pak ima više od 15 g, to je vrlo visok udio.

I na kraju:

ako je prehrana općenito kvalitetna, bogata svježim voćem i povrćem, mahunarkama i orašastim plodovima, ribom, mesom i slično, konzumacija nekoliko kockica čokolade poslije ručka, kao ni povremena umjerena konzumacija gaziranih pića ne predstavlja problem ili nešto što bismo nazvali ‘štetnim’.

Ipak, ne zaboravite: Najzdravije piće je obična voda!

Podijeli