Mali festival za velike teme

311921934 660525412203146 978154551674392621 nDjeca i mladi sami navode kako se teško nose s posljedicama pandemije COVID-19 virusa, potresa, online škole i lockdowna koji ih je zadesio u zadnje dvije i pol godine, uz sve uobičajene teškoće i prepreke koje sa sobom nose škola, obitelj, odrastanje, prijateljski i ljubavni odnosi.

Sa željom da se čuje glas same djece pozvani su  da nam kažu više o ovoj temi .Kratki filmovi obrađuju široki spektar tema, a ovogodišnji filmovi birani su iz programa 60. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, manifestacije koju organizira Hrvatski filmski savez, a koja je posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. 

Dječje stvaralaštvo važan je dio Festivala prava djece jer se putem filmova djeca obraćaju izravno svojim vršnjacima i pričaju im o temama koje su im bliske i zanimljive (digitalna ovisnost i njene posljedice, gradacija različitih emocionalnih stanja i njihov utjecaj na ljude, prevencija nasilja…).

7.a, 7.b i 8.a razred pogledali su filmove koje su snimala djeca iz filmskih družina i klubova.  Na taj su se način u virtualnom svijetu pridružili organizaciji Festivala prava djece.
 
Andrea Krnic Kišiček, prof.
Podijeli