Dani zahvalnosti za plodove zemlje

Listopad je mjesec kada obilježavamo Dan kruha u ustanovama za odgoj i obrazovanje, a pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta–učenika i prirode. 

Kroz cijeli mjesec listopad održavale su se različite aktivnosti – kroz izložbu radova učenika želi se predstaviti kruh kao simbol životne i duhovne snage, upoznali smo učenike sa starim sortama voća i povrća koje polako nestaju, zaboravljenim žitaricama od kojih se izrađivao kruh, peciva i kolači, začinskim biljem, biljkama koje se koriste za izradu čajeva i drugim plodovima zemlje, mijesili smo, vrijedno prikupljali jesenke plodove.

Kraj mjeseca obilježila je svečanost koja je okupila  sve učenike matične i područne škole. O kruhu, zrnu i vrijednosti kruha govorili su mališani, a nakon toga uslijedilo je zajedničko blagovanje. Hvala mamama, tatama, bakama, tetama i svima koji su nam poslali ovu raskoš domaćih proizvoda. 

Podijeli