Jesenski radovi u školskome vrtu

310434720 652450156344005 1559673797324380968 nPrilično nečujno, polako, ušuljala se jesen u naš školski vrt. Došlo je vrijeme da pokupimo sve plodove koje smo vrijedno njegovali cijelo ljeto, ali i da odradimo neke malo veće radove. Naše povišene gredice mjesto su okupljanja učenika kako bi naučili jesenske radove u vrtu.

Jesen je vrijeme za prikupljanje sjemena, vađenje biootpada i kompostiranje, prekopavanje, sjetvu zimskog povrća. To je vrijeme za pripremu vrta za proljeće, jesensko orezivanje i zaštitu bilja. Čuvanje starinskog sjemenja jedna je od važnijih zadaća svakog vrtlara kojemu je cilj stvaranje prirodnog vrta.

To su voće i povrće sjemenom uzgajale naše bake, prenosilo se s koljena na koljeno i genetski prilagođavalo uvjetima u kojima je raslo i prirodnim odabirom stjecalo otpornost. Također, treba napomenuti da raznolikost i šarenilo povrća, cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja u vrtu donosi bogatstvo biološke raznolikosti koja u konačnici pozitivno utječe na rast zdravih biljaka otpornih na bolesti i štetnike. Više fotografija naših radova u vrtu pogledajte OVDJE.

Podijeli