Edukacija učenika u području zaštite i spašavanja

Obzirom da tehničko-tehnološki razvoj, vremenske i druge neprilike, nemogućnost stalnog nadzora i neki drugi čimbenici  znatno povećavaju mogućnost da se djeca  školskog uzrasta, kao najosjetljiviji dio populacije, nađu u situacijama kada su prinuđena pomoći sebi ili osobama oko sebe. 

112logo580 1Edukacija djece u području zaštite i spašavanja sve više postaje obveza ne samo sustava redovnog odgoja i osposobljavanja nego i obveza drugih tijela državne uprave i institucija. Slijedom svojih zadaća u području zaštite i spašavanja, Državna uprava za zaštitu i spašavanje pokrenula je aktivnosti nacionalne edukacije kako bi se djecu određenog uzrasta upoznalo s postupcima i načinom ponašanja s ciljem poboljšanja sposobnosti djece za reagiranje u slučaju nastanka prirodnih i drugih civilizacijskih nesreća. 

Voditelj Županijskog centra 112 Varaždin, Zdravko Lazar, za učenike je nižih razreda  matične i područne škole u ponedjeljak, 6. veljače 2017., održao predavanje o elementarnim katastrofama. U prvom su se dijelu djeca upoznala s načinom ponašanja i njihovim svakodnevnim aktivnostima s ciljem smanjenja mogućnosti za izazivanje požara te načina ponašanja ako u stanu, školi dođe do nastanka požara. Isto tako, djeca  su se upoznala s postupcima i aktivnostima te načinom ponašanja ako dođe do nastanka poplave, potresa ili nekog drugog neželjenog događaja u kojima se mogu naći tijekom svakodnevnog života. 

U drugom dijelu, djeca upoznaju brojeve žurnih službi uz objašnjenje načina postupanja i pravilnog postupka pri pozivanju brojeva žurnih službi kao i jedinstvenog broja za žurne situacije 112. U poučnom interaktivnom predavanju učenici su pokazali veliko predznanje te isticali kako su uspješno prošle godine sudjelovali u vježbi evakuacije i spašavanja. 

Podijeli