Dan zahvalnosti za plodove zemlje

Cijeli listopad obilježile su aktivnosti vezane uz Dan zahvalnosti za plodove zemlje. Različitim svečanostima i manifestacijama uz blagoslov, molitvu i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni.

decki

 Slika 1. Integrirani tjedan u PŠ Žarovnica

Započelo je integriranim tjednom u Područnoj školi u Žarovnici. Učenici su se sa svojim učiteljicama, a uz pomoć kuhara i domara, posvetili cijeli tjedan Danima zahvalnosti za plodove zemlje. Tijekom tjedna u školskoj su se kuhinji događali pravi pekarsko- slastičarski poduhvati. Kruna slavlja bila je u petak kada je uz bogati stol i potporu roditelja, braće, baka i djedova održana svečana priredba.  Svi su na kraju uživali u blagoslovljenom kruhu i proizvodima.  

komenica

 Slika 2. Priredba i blagovanje u Kamenici

Nakon toga uslijedila je slična svečana zahvala  u  Kamenici. Priča je zaokružena nastupom na Županijskoj smotri koja je ove godine održana u Osnovnoj školi Ludbreg. Na smotri su nastupale: Ema Kučej i Maja Mavrek, učenice 4.b. Njihove mentoricu su: Anita Rostohar i Vlatka Svinjarević. Učenici naše škole predstavili su se temom – orah. Ne samo da orasi imaju dobar okus, oni nam daju ogromnu količinu energije i nude mnoge zdravstvene prednosti. Zato nije čudno da su ga nazivali i “kraljevskim orahom”, a poslovica kaže: “U kameno doba, dok je čovjek jeo žireve, bogovi su jeli orahe!”.

puce

 Slika 3. Nastup učenica na Zupanijskoj smotri, Ludbreg 2015.

Orah je podrijetlom iz Azije, gdje i danas na podnožjima Himalaje postoje šume oraha. U Europu su ga prenijeli rimski legionari. Listopadno drvo, razgranate, kuglasto zaobljene krošnje, naraste i do 25 m, sa šiljastim listovima dugim 20-90 cm. Kora mladih stabala je glatka i tamnosiva, a starenjem stabla postaje uzdužno ispucala i svjetlija.

Podijeli