Žuti šafrani

Projekt Šafran (The Crocus Project) namijenjen je učenicima u dobi od jedanaest do osamnaest godina. Projekt je cjelogodišnja aktivnost u koju se svake godine uključuju škole iz cijeloga svijeta.

Učenici 8. razreda OŠ Ivana Rangera Kamenica uključili su seove godine međunarodni Projekt Šafran. Cilj projekta je upoznati mlade ljude s temom Holokausta te podizati svijest o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti. Irska zaklada za obrazovanje o Holokaustu opskrbljuje škole lukovicama žutih šafrana koje se sade u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece koja su stradala u Holokaustu. Žuti cvjetići podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću.

fotografijasafran3

Učenici su napravili zidnu tablicu u kojoj prate rast šafrana, od sadnje u mjesecu studenom pa do siječnja kada se obilježava Dan sjećanja na holokaust i sprečavanja zločina protiv čovječnosti. Osim sadnje lukovica, učenici imaju zadatak da prouče važnost ove teme te da sami prenose povijesnu istinu koja se ne smije zaboraviti, ali niti ponoviti.

Emina Husnjak

Podijeli