Zadrugari i 3. kelembarska pepijevka

skolaU organizaciji Udruge za kulturu i sport iz naselja Bedenec (iz kojeg dolazi dio učenika naše škole), u nedjelju, 3. rujna, održana je 3. kelembarska pepijevka – Dijen bedijenske lenčarije.

Manifestacija je to koja objedinjuje prikaz lončarstva i drugih starih obrta i običaja bedenskoga kraja, a održava se kod Etno-kuće u Bedencu. Manifestacija se održava u cilju čuvanja sjećanja na tamošnje tradicionalno lončarstvo koje je generacijama obitelji na području Bedenca, Jerovca, Dubravca i okolice pomagalo da opstanu na škrtoj zemlji, da ne gladuju, da prehrane i školuju djecu. 

U bogatom cjelodnevnom programu priređen je niz sadržaja. Lončar Dragutin Stančić je demonstrirao izradu lončarije na starinskom kelembaru i njihovo pečenje u pećnici. Blaženka Vresk (naša bivša učenica) iz obrta Mecena prikazala je način oslikavanja gotovih lončarskih predmeta. Žene Bedenca pekle su štruklje i kolače u krušnoj peći u Etno-kući te pripremale jela u tradicionalnom lončarskom posuđu. Na žaru u črepnji pekao se krumpir.

Demonstrirana je izrada čipke, predmeta od slame, rogoza i tradicionalni vez (zadruga Korpica iz Kamenice), mljevenje kukuruza u žrvnju, kovački i stolarski zanat te piljenje drva, a gsti su mogli kupiti med i druge pčelarske proizvode, razgledati izložbe duboreza i lončarije. (www.varazdinske-vijesti.hr)

Podijeli