Veliko priznanje školi i zadruzi

Proizvodi zadruge logožariUčenička zaduga ” Mladi zadrugar” u našoj je školi osnovana 1958. godine i imala je tri odjela: poljoprivredni odjel, odjel za kućnu radinost i kupoprodajni odjel. Sredinom sedamdesetih godina 20. stoljeća imala je odjel učeničke štednje, peradarski i kupoprodajni odjel, a 1966./67. poljoprivrednu grupu i čipkarstvo. Krajem osmog i u većem dijelu devetog desetljeća 20. stoljeća nije djelovala, ali je Škola sudjelovala u pošumljavanju.

Godine 1998. učenička je zadruga obnovljena  sa sekcijama školski vrt, mlade vezilje i domaćinstvo. Ime “K(u)orpica” dobila je 1999.i tada je započela s radom.

Danas učenička zadruga ima 5 sekcija i jedno smo od rijetkih zadruga u RH koja je uspjela od svojih početaka (1998.) sačuvati autohtonost i tradiciju u svom radu. Iako smo asortiman proizvoda prilagođavali tržištu, nismo zaboravili kako su to radili naši djedovi i bake pa je ovih dana na našu adresu došla jedna od najvećih nagrada za nas trud i entuzijazam.

Rješenje o nematerijalnom kulturnom dobru converted

Naime, na našu je adresu stiglo rješenje kojim se utvrđuje da Tradicijske vještine izrade predmeta od rogoza, ražene slame u Kamenici i (suhog kukuruznog lišća-komušine na VIšnjici) IMAJU SVOJSTVO NEMATERIJALNOG KULTURNOG DOBRA, a nositelj tih vještina je i pravna ustanova – naša škola!

Predmetno kulturno dobro upisat će se u Registar kulturnih dobara RH pod brojem Z-7449.

Podijeli