Briga za mentalno zdravlje

Ova su vremena sve, samo ne obična. Zbog novonastale situacije važno je voditi brigu o mentalnom zdravlju Vas samih, ali i vaše djece –  naših učenika. 

52d291b8d624f28699f6“Mentalno zdravlje nije samo „ne-zdravlje“, odnosno nažalost često senzacionalističko izvještavanje o djeci i mladima koji pate od nekih smetnji i/ili poremećaja. Mentalno zdravlje je i naglašavanje pozitivnih primjera mladih u našem društvu kojih zbilja ne nedostaje – od volontera, uspješnih učenika, sportaša, do djece i mladih koji malim koracima u svojoj zajednici čine neke pozitivne promjene.

Mentalno zdravlje je i preventivno djelovanje od najranije dobi, uključivanje djece, mladih, roditelja i obitelji u razne aktivnosti, pružanje podrške, otvaranje stručnjaka djeci i obiteljima, promicanje pozitivnih primjera, provođenje javnih kampanja, educiranje i rana procjena rizika uz primjerene intervencije. Iako se može činiti da je tako opsežna briga o mentalnom zdravlju teška i skupa, mnoge razvijene zemlje svijeta prepoznaju da je teže i skuplje (u svakom smislu) orijentirati se primarno na liječenje posljedica umjesto na sprečavanje njihova razvoja.” (www.poliklinika-djeca.hr)

Ne ustručavajte se potražiti pomoć

Ako se vi ili netko vama blizak suočava s određenim psihološkim poteškoćama ili se jednostavno nalazite na životnom raskršću u potrazi da pravom odlukom, nemojte se nikad ustručavati i pitati za pomoć i razgovor. Donosimo vam nekoliko kontakata gdje možete porazgovarati s punim povjerenjem sa stručnjacima koji će vam sigurno pomoći:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida pri KBC-u Zagreb

Nazovite na telefon 01-2376-470 kad god vam zatreba pomoć od 0 do 24 sata, liječnici su uvijek spremni porazgovarati s vama i pomoći vam. U Centar za krizna stanja pri KBC Zagreb možete doći i bez najave i uputnice svakim danom između 8 i 20 sati.

Hrabri telefon

Ako ste maloljetno dijete ili roditelj koji se suočava s različitim odgojnim izazovima, možete se obratiti stručnjacima na Hrabrom telefonu.

Ako ste dijete, nazovite na besplatni broj 116-111.
A broj Hrabrog telefona za mame i tate je 0800-0800. Linija je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Psihološki centar TESA

Psihološki centar TESA udruga je koja već 25 godina daje besplatnu psihološku pomoć i podršku zdravom razvoju građana.Psihološko savjetovanje dostupno je na našem Telefonu za psihološku pomoć (01 48 28 888) svakog radnog dana od 10 – 22h.

Telefon za psihološku pomoć zovu osobe različite životne dobi, te s različitim problemima (depresivnost, anksioznost, konflikti, stres, narušeni odnosi, problemi komunikacije, roditeljstvo, partnerski odnosi, razvojne krize i dileme, nisko samopoštovanje, suočavanje s kroničnim zdravstvenim problemima, nošenje s promjenama, suicidalni, zlostavljani…) Svaki je problem bitan – jer osobi stvara uznemirenost, remeti njeno funkcioniranje i ona se ne uspijeva sama nositi s njime!

 

Podijeli