Uz mjesec knjige 2018.

Povodom Mjeseca knjige 2018. organiziran je posjet učenika kazališnim predstavama koje su nastale temeljem literanih predložaka – knjiga koje su učenici pročitali ili će ih pročitati.

e9f3064a37460e22935d3df9e26e53bb XLUčenici 5. i 6. razreda pogledali su predstavu Heidi. Heidi je zabavna i poučna priča za djecu koja je odgojila generacije i generacija mladih čitatelja i već skoro 150 godina jedan je od najčitanijih i najizvođenijih dječjih klasika. Postoji najmanje sedam filmskih adaptacija i bezbroj onih za kazalište, radio, televiziju, čak i operu.

Učenici 7. i 8. razreda pogledali su predstavu Kako je tata osvojio mamu. Vrlo prisutnu pojavu razvoda roditelja, predstava Kako je tata osvojio mamu, nastalu prema istoimenom romanu poznatog suvremenog hrvatskog romanopisca i dramatičara Mire Gavrana, sagledava razvod iz dječje perspektive, a ona je, kao i djeca, uvijek iskrena i izravna.Antun i Bernarda naučit će nas kako ništa nije crno – bijelo, pa tako ni razvod roditelja. I još važnije od toga da ljude i njihovu ljubav valja uvijek nanovo “osvajati” i “boriti” se za nju. To nije uvijek lako, ali je svakako vrijedno.

Nadamo se da će one biti poticaj učenicima da posegnu za zanimljivim naslovima u našoj knjižnici jer – iz knjiga dijete može naučiti mnoge životne lekcije. Tolerancija, empatija, plemenitost i mnoge druge pozitivne osobine često su glavne karakteristike likova iz dječjih knjiga. Pozitivni primjeri iz bajki, basni i drugog štiva za djecu su mnogobrojni. Mališani će uz pomoć tih primjera lako shvatiti i usvojiti određene modele ponašanja.

Podijeli