Upute HZJZ – zbrinjavanje djece koja pohađaju razrednu nastavu

Poštovani roditelji,

idući tjedan ćete donijeti konačnu odluku hoće li (ili neće) Vaša djeca od 1.- 4. razreda ići u školu, stoga  izdvajamo dijelove Upute HZJZ  koji se odnose na Vas i Vaše obveze.

VAZNOEpidemiološka situacija i preporuke još ne dozvoljavaju da nastava počinje normalno za sve, već samo za određene skupine učenika. Prema uputi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

1.potiče se ostanak kod kuće i praćenje online nastave, osim kad ne postoji mogućnost drugačijeg zbrinjavanja djeteta u vrijeme dok su roditelji na poslu (oba roditelja zaposlena)

2. moguć je dolazak na nastavu ako dijete nema kroničnih bolesti (respiratorne, kardiovaskularne, dijabetes, maligne bolesti, imunodeficijencija, veća tjelesna/motorička oštećenja)

3. također, dijete može na nastavu ako niti jedan od ukućana s kojima dijete boravi ili osobe s kojima je dijete u svakodnevnom kontaktu nemaju kroničnih bolesti  

4. može na nastavu ako niti jedan od ukućana s kojima dijete boravi ili osobe s kojima je dijete u svakodnevnom kontaktu, nisu u samoizolaciji ili karanteni i nisu u povećanom riziku zaraze virusom Covid-19

5. dijete nema povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili druge simptome bolesti poput gripe ili prehlade


U slučaju da dijete ispunjava sve gore navedene uvjete i roditelji žele da dolazi na nastavu u školu, roditelj mora potpisati IZJAVU u kojoj  jamči da su ispunjeni svi gore navedeni uvjeti da bi dijete moglo pohađati nastavu te da su upoznati s Uputom…


Nadalje, roditeljima je zabranjen ulazak u ustanovu.

U postavljenu grupu koja će početi s radom 11. svibnja, ne može se naknadno uvrstiti još jedno dijete.

 Iz dostavljene Upute nejasna  je  mogućnost organiziranog prijevoza učenika. Uputa novodi:

  • Dijete ne može doći u školu bez pratnje odrasle osobe – i dovodi ga po mogućnosti ISTA osoba iz kućanstva (ili se izmjenjuju dvije osobe) koje su uključene u vid aktivnosti gdje je njihova mogućnost zaraze COVIDOM-19 najmanja.
  • Dijete ne smije dovoditi osoba koja spada u rizičnu skupinu .
  • Ista osoba dolaze po dijete u dogovoreno vrijeme

Roditelji se ne smiju okupljati na ulazu u školu.

Bolesni roditelji s respiratornim i/ili drugim zaraznim bolestima ne smiju dolaziti u školu, kao ni u vanjske prostore škole.

Svi izborni i fakultativni predmeti i dalje će se odvijati online.

Neće se izvoditi nastava TZK, osim vježbi oblikovanja i laganih aktivnosti na otvorenome.

Djeca će provesti u školi maksimalno 3-4 sata.

Ako imate mogućnost da Vaše dijete ostane kod kuće učenik će i dalje pratiti  nastavu online i surađivati s razrednim učiteljem/com kao i do sada. Uputa savjetuje: budući da će se nastava na daljinu i dalje održavati, potičemo nastavak obrazovanja djece razredne nastave od kuće, u svim situacijama kad je to moguće.

Uputu HZJZ pročitajte OVDJE.

Podijeli