Ulaziš u zonu nenasilja

bullyingPosljednje srijede u mjesecu veljači obilježava se Dan ružičastih majica kojim se želi skrenuti pozornost na problem vršnjačkog nasilja u školama. Koliko je ta tema, kao i dan važan pokazuje i činjenica da ga je Hrvatski sabor 2017. godine proglasio Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Škola je bila i bit će mjesto nulte tolerancije na nasilje i zbog toga nam je izuzetno bitno da djecu podučimo nenasilnim oblicima ponašanja. Zadatak nije nimalo jednostavan jer svakodnevno u digitalnim medijima i životu mogu vidjeti, čuti, pročitati o nasilju i govoru mržnje. Kroz odrastanje neki će doživjeti ismijavanje, ruganje, fizičku bol, isključivanje iz društva, a neki će, nažalost, drugima namjerno nanositi bol i ožiljke.

Voljeli bismo živjeti u svijetu i zoni nenasilja. Nemamo čarobni štapić da promijenimo druge, ali možemo utjecati na svoje ponašanje. Da, ja sam odgovoran za ono što ću učiniti. Hoću li prihvatiti različitosti? Pokazati empatiju i pružiti podršku? Razmisliti o svojim postupcima i riječima koje izgovaram?

S ciljem da oplemenimo zajedništvo i povezanost među učenicima, nenasilnim porukama koje smo stavili po hodnicima, plakatom i razgovorom nastojali smo ih potaknuti da promjena može krenuti od svakoga od njih/ nas te da ruku podižemo samo da je pružimo jedni drugima. Više fotografija pogledajte na facebook stranici škole.

                                                  Nikolina Županić, soc. pedagog

Podijeli