Terenska nastava studenata – najbolji oblik učenja

novi logo2Osnovna škola Ivana Rangera u Kamenici i ove je godine bila domaćin studentima Učiteljskog fakulteta. Studentice iz Čakovca, buduće učiteljice i odgajateljice, polaznice izbornog kolegija Učeničko zadrugarstvo na cjelodnevnoj su terenskoj nastavi u Kamenici  upoznale  učeničku  zadrugu Korpica, te i same polazile ogledne radionice za osposobljavanje voditelja sekcija učeničkih zadruga.

Oba oblika, u pravilu, znače poludnevan ili cjelodnevan angažman u stjecanju kompetencija voditelja sekcije i voditelja učeničke zadruge. Cjelodnevna terenska nastava u četvrtak, 2.lipnja 2016. godine  se svojom zaokruženošću i zahtjevnošću programa, načinom izvedbe i aktivnim sudjelovanjem studenata bitno razlikuje od uobičajene nastave na fakultetu.

cure

 S poviješću školstva u Kamenici, načinom funkcioniranja, ustrojem i djelatnošću učeničke zadruge te povezanošću s lokalnom zajednicom, upoznala ih je ravnateljica Mirjana Posavec, a obratio im se i dogradonačelnik  Hrvoje Kovač koji je studentice upoznao s bogatom poviješću Lepoglave i naporima Grada koji ulaže u razvoj učeničkog zadrugarstva.

cure2

Uslijedila je  izvedba oglednih radionica: »Izrada slike (čestitke) qulling tehnikom«, (voditeljica: Đurđica Basarić Rešetar, dipl. uč.), »Izrada uporabnog predmeta od rogoza«, (voditeljica: Ivka Jusup, vanjska suradnica), »Oblici narodnoga veza« (voditeljica: Višnja Rodek) i »Izrada podmetača od slame« (voditeljica: Jadranka Vida, vanjska suradnica) i »Izrada čestitke –proljetni motivi «, (voditeljica: Nikolina Županić, soc. ped.).

Nakon radionica studentice su razgledale zbirku izložaka lepoglavske čipke, izložbu Rangerovih fresaka te su na kraju posjetile Gradski dječji vrtić Lepoglava gdje su ih mališani upoznali sa svojim brojnim praktičnim aktivnostima kojima njeguju baštinu lepoglavskog kraja.

Podijeli