Školski medni dan

medU našoj je školi 7. prosinca 2018. obilježen “Medni dan”.

Učenicima prvih razreda osnovnih škola podijeljen je med zapakiran sukladno posebnim pravilima Hrvatskog pčelarskog saveza u „nacionalnu staklenku za med“ volumena 450 mL.

Uz staklenku meda svaki je učenik dobio promotivni letak, ali i edukativnu slikovnicu. Ujedno su razrednici i/ili stručna suradnica  educirali djecu o važnosti konzumiranja meda. Uz sat posvećen važnosti meda učenici su uživali u “Čajanki uz medenjake” te se zasladili ukusnim medenjacima i čejem zaslađenim medom. Medenjake je posebno za tu prigodu učenicima donirala Valentina Gladović Nedić, vlasnica medičarskog obrta “Slavica”.

Program će se provoditi u prvim razredima osnovnih škola, a iskoristit će se prilika da se, osim važnosti meda, djeci od rane dobi podigne svijest o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda. Djeci se želi ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebice zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.

Podijeli