Posjet osmaša Vukovaru

285516358 10227518471366963 821507057407937593 nNaši osmaši 14. lipnja 2022. proveli su danu Vukovaru na cjelodnevnoj terenskoj nastavi. Jednodnevna je to terenska nastava u Vukovaru gdje učenici uče o demokratskim procesima koji su doveli do stvaranja suverene i samostalne Republike Hrvatske te kako je ona obranjena u nametnutom ratu. Nakon uspostavljanja teorijskog okvira, učenici posjećuju memorijalna mjesta na širem području grada Vukovara gdje se kroz predavanja vodiča uvode u događaje koji su se ovdje odigrali ratne 1991. godine.

 Po dolasku kreće obilazak Memorijalnog centra Domovinskog  rata gdje nas je zaposlenik Hrvatske vojske proveo po centru te održao kratko predavanje s naglaskom na Bitku za Vukovar. U MCDR-u  učenici su imali organizirano predavanje na temu Domovinski rat te su mogli nešto više saznati o heroju Domovinskoga rata Blagi Zadri koji je poginuo braneći Vukovar.

Prvo mjesto koje smo posjetili bilo je Borovo naselje. Učenici imali prilike vidjeti gdje se nalazila jedna od najvećih tvornica u ono vrijeme te su saznali kako je zapošljavala dvadesetak tisuća radnika. Nakon toga uputili smo se prema Trpinjskoj cesti (Groblje tenkova) i Kukurzunom putu – Put spasa. Posjetili su i Crkvu sv. Filipa i Jakova, vidjeli i slušali video o borbi za Vukovar te su učenici mogli vidjeti da ni sakralni objekti nisu bili pošteđeni granatiranja.

Uslijedio je obilazak  lokaliteta:  Memorijalno  groblje žrtava  Domovinskog rata, Spomen dom – Ovčara i Masnovna grobnica Ovčara.. Nakon ručka učenici kreću u oblizak Gradskog muzeja Vukovar koji se nalazi u dvorcu Eltz. Tamo su upoznali prošlost vukovarskog kraja, njegov povijesni razvoj te čuli nešto više etnografskoj baštini i tradiciji. I za kraj, posjetili su muzej vučedolske kulture, ujedno i jedan od zanimljivijih posjeta. Izvrsno osmišljen postav, na Vučedolu, uz Dunav. To je jedinstven primjer u svijetu koji je posvećen jednoj prapovijesnoj kulturi. Upoznali se s  životom Vučedolaca, vidjeli izgled njihove nastambe, odjeću, oruđa… Uslijedio je povratak, no prije su učenici razgledali  Vodotoranj. 

Podijeli