Pješice u školu

U petak, 10. travnja, učenici naše škole (a većina ih je učenika-putnika) obilježili su dan „Pješice u školu“ – pješačenjem do škole.

Nakon što su prethodni dan odslušali predavanje policijskog službenika o kretanju u koloni i primjeni prometnih pravila za pješake, učenici su krenuli pješke, te uz razgovor i smijeh pristizali u grupama u školu. Kažu da je bilo zabavno i da ih veseli činjenica što je taj dan nastava počela kasnije od uobičajenog termina.

Zašto je pješačenje zdravo?

Danski istraživači su ustanovili kako djeca koju roditelji voze u školu imaju slabiju koncentraciju od onih koji hodaju ili bicikliraju do svog “radnog mjesta”.
Osim što na taj način “vježbaju” svoju samostalnost, djeca koja pješke idu u školu smanjit će svoj rizik od pretilosti i na jednostavan se način zaštititi od ove „neobične epidemije modernog doba“. Jednako tako će i osigurati bolji uspjeh u školi, tvrde danski istraživači.

DSC 0114

Oni su mjerili razinu koncentracije mališana i ustanovili kako su se bolje koncentrirali oni koji su u školi išli pješke ili biciklom, usporedno s rezultatima njihovih kolega koje su roditelji vozili u školu.

“Rezultati su pokazali da doručkovanje i ručanje utječu na razinu koncentracije, ali ne toliko u usporedbi s vježbom. Tako se sposobnost koncentracije učenika trećeg razreda koji vježba i biciklom ide u školu povećava i jednaka je onoj učenika koji je pola godine napredniji u svom školovanju“, objasnio je Niels Egelund, jedan od autora istraživanja.

Podijeli