Obilježeni Dani europske baštine, 2019.

ereI ove se godine naša škola aktivno uključila u organizaciju Dana europske baštine koja će se okvirno održati od 15. rujna do 20. listopada 2019. godine sa zajedničkom temom Umjetnost i zabava.

Na Međunarodnom čipkarskom festivalu (13. -15. rujna 2019.) odvijalo se središnje događanje vezano uz Dane europske baštine. Održana su tručna predavanja na temu čipke i čipkarstva (Stana Frelih – Idrijska šola čipke) i baštine u obrazovnim programima i mogućnostima prezentacije baštine kroz različite radionice i događanja   (101 ideja –približimo baštinu djeci i mladima – dr. sc. Mirjana Posavec.)

Uslijedile su radionice izrade predmeta kulturne baštine koje se vodiile učiteljice/ suradnice naše škole ( Izrada predmeta od rogoza – M. Zagorščak, Izrada torbi platnenim trakama – Đ. Basarić Rešetar, Izrada lepoglavske čipke i Izrada cvijeća od krep papira) dok je poseban interes izmamila modna revija “Bajkovita kraljevska čipka” učenica Srednje strukovne škole Varaždin.

Sve te aktivnosti aktivno pridonose približavanju baštinskih sadržaja, tradicijskih znanja i vještina na zanimljiv i interaktivan način, osobito djeci i mladima.

Podijeli