Obilježen Svjetski dan izumitelja

U spomen na sve izvanredne pojedince koji su svojim izumima poboljšali naš svakodnevni život, 9. studenoga obilježava se Svjetski dan izumitelja. 

IMG 57c1075465573a0f0db84ade8847ed7a VNikola Tesla najpoznatiji je hrvatski, ali i najveći svjetski znanstvenik i inovator bez čijih otkrića ne bismo mogli živjeti načinom kojim živimo danas jer… za početak, bili bismo u mraku. Jedan od njegovih 700 izuma je naizmjeniča struja, odnosno način kako se svjetlost može najbolje distribuirati i iskoristiti; zahvaljujući tom otkriću nazivaju ga i tvorcem modernog doba.

Tesla je prvi izveo projekt vožnje električnim automobilom, zbog njega smo sigurni od gromova zahvaljujući gromobranima, radar je također jedan od njegovih izuma, a među prvima je upozoravao na štetnost rendgenskih odnosno x-zraka.

Danas  su učenici naše škole imali prigodu upoznati neke od Teslinih izuma i njihove primjene. Jedna od zanimljivih demonstracija Teslinih izuma je „Teslino jaje“. Učiteljica povijesti i knjižničarka Emina Husnjak demonstrirala je  na koji način ono funkcionira. Ovim svojim otkrićem i demonstracijom pomoću tog jajeta, Nikola Tesla privukao je pažnju investitora prema mogućnostima izmjenične struje, omogućio je izradu prvih elektromotora izmjenične struje, a time i njezinu primjenu u najširem opsegu.

Podijeli