Obilježen Dan hrvatskoga jezika

viber image 2022 03 16 17 17 00 554Slobodno se razvija, njime se slobodno piše i govori, a od 1. srpnja 2013. postao je i službeni jezik Europske unije. Hrvatskim jezikom se kao materinskim jezikom služi više od 5,5 milijuna ljudi i njemu u čast svake se godine održava manifestacija Dani hrvatskoga jezika.

Dani hrvatskoga jezika slave se od 1997. godine i ovom se manifestacijom želi istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i sjajnom jezičnom poviješću. Održava se svake godine u mjesecu ožujku, od 11. do 17. ožujka.

I mi smo danas  obilježili Dane hrvatskoga jezika. Sudjelovali su učenici 5. i 6.razreda i učiteljice HJ – Mirjana Sambolec i Andrea Krnic Kišiček. Učenici su rješavali rebuse, lektorirali tekstove, transliterirali glagoljicu, izrađivati straničnike na glagoljici, za anglizme pronalazili riječ na hrvatskom stand jeziku, proučavali su najčešće jezicne pogreške te samostalno prezentirali radove .

Odradili su i projektni zadatak: Pronađi jezične pogreške u kojem su   kritički pristupili  pravopisnoj upotrebi hrvatskoga jezika u javnosti. Poticali smo učenike na samostalno istraživanje hrvatskoga jezika, osposobljavanje učenika za uočavanje jezičnih pogresaka, za korištenje mrežne stranice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, čitali pjesme posvećene hrvatskome jeziku te uređivali pano. Više fotografija pogledajte OVDJE.

Podijeli