Ne sudi knjigu po koricama!

IMG 930f54c69d5943587c454676f570ba1e VSvi smo se susreli s izrekom ne sudi knjigu prema koricama, što zapravo znači da ne možemo prepoznati vrijednost nekoga ili nečega samo prema onome što vidimo na površini. Ovo predstavlja metaforu koju koristimo u svakodnevnom životu u interakciji s drugim ljudima, ali prije svega, pogledajmo kako se to odražava u svom doslovnom značenju.

Jednostavno ukoričena knjiga s neuglednim naslovom može biti važnija i pronicljivija od knjige s dotjeranijom naslovnicom. Ali dojam koji stvaramo na prvi pogled ima svoju ulogu u tome, u trenutku odlučujemo je li određena knjiga za nas ili nije – u situacijama kada ne idemo ciljano prema autoru ili naslovu.

Ne sudi knjigu po koricama – naziv je projekta kojim je učiteljica hrvatskog jezika, Nataša Narančić, odlučila osvijestiti kod učenika potrebu da je ipak najvažnije – pročitati knjigu!

Knjige koje nisu na popisu lektire, učiteljicaje umotala u novinski papir te ispisala prvu rečenicu po kojoj su učenici odabrali knjigu. Odgovara li rečenica sadržaju i njihovim očekivanjima, prvom dojmu ,vidjet ćemo  tijekom mjeseca! Rezultate čitanja, ali i njihovih opservacija sude li knjigu prema koricama očekujemo krajem mjeseca. 

Podijeli