Izložba predmeta učeničke zadruge

U ovogodišnji Međunarodni čipkarski festival naša škola se aktivno uključila. Osim što smo se ove godine predstavili uobičajenim štandom u Muzeju čipke (i novim uradcima) naša se ravnateljica aktivo uključila u organiziranje radionica te sama održala predavanje kojima je započelo obilježavanje Europskog dana baštine, 2019. Ovogodišnja manifestacija Dani europske baštine u Hrvatskoj održat će se okvirno od 15. rujna do 20. listopada 2019. godine, a središnje događanje ove je godine bilo bas u Lepoglavi.

notar

Radionice u Domu kulture polazile su učiteljice. Osim mentorica njihovi su pomagači bili učenici što ovakave radionice čini specifičnima jer u njima aktivno i participiraju djeca. Uz interaktivan pristup svi zainteresirani mogu razviti vještinu izrade određenih predmeta baštine.Sve te aktivnosti aktivno pridonose približavanju baštinskih sadržaja, tradicijskih znanja i vještina na zanimljiv i interaktivan način.

Dio radionice su održavale učiteljice i djelatnice naše skole. Održane su radionice: a) Izrada logožara od rogoza, b) Izrada cvijeća od krep papira, c) Izrada torbi platnenim trakama i d) Izrada lepoglavske čipke.

Istodobno naša učenička zadruga i njihove voditeljice predstavile su se s učenicima svojim tradicijskim predmetima prezentirajući njihovu izradu posjetiteljima. Spomenimo još da se naša škola već dugi niz godina trudi uvrstiti pletenje korpica i logožara na popis hrvatske nematerijalne baštine pri Ministarstvu kulture.

Učenička zadruga u web katalogu izložbe

 

Podijeli