Izazovi suvremenog roditeljstva

428452461 1021598162762534 1251758822747378304 nNastavu smo prije drugog dijela zimskog odmora završili zajedničkim roditeljskim sastankom na kojem je predavanje za roditelje održao soc. pedagog, prevoditelj i dugogodišnji psihoterapeut Nebojša Buđanovac.

O izazovima današnjeg roditeljstva govorio je iz osobne perspektive, ali i kao stručnjak – istaknuvši da današnji popustljivi stil odgoja odgaja krhku djecu koja se teško nose sa životnim izazovima i svakodnevnim obvezama. Iako recepta i čarobnog štapića nema, istaknuo je da izvršavanje svakodnevnih obveza u školi i umjerena izloženost djece stresnim situacijama (a ne izbjegavanje svake stresne situacije), zapravo priprema djecu za život koji je pred njima.

Ovim smo predavanjem za roditelje zaokružili ovogodišnji ciklus tematskih roditeljskih sastanaka posvećenih mentalnom zdravlju djece.

Nebojša Buđanovac, dipl. socijalni pedagog i psihoterapeut, vlasnik je obrta RONIN 1973 za psihoterapiju, edukacije i prijevode. Certificiran je u području kibernetike psihoterapije te edukator za krizne intervencije, za koje se osposobio preko Međunarodnog Crvenog križa. Više od 10 godina vodio je Tim za krizna stanja Društva Crvenog križa Varaždinske županije. Pohađao je i brojne druge edukacije u području transakcijske analize, realitetne terapije i strateškog planiranja. Jedan je od autora priručnika ‘Modifikacija ponašanja putem igre’ za koji je 1997. dobio i Rektorovu nagradu. Ima višegodišnje iskustvo u stručnom radu s djecom, mladima i obiteljima u riziku, kao i u vođenju projekata, organizacije civilnog društva i rada sa studentima volonterima. Više od 30 godina volontira i radi u humanitarnim organizacijama (Crveni križ, Ambidekster klub, Anđeli čuvari, Udruga Igra itd.).

Podijeli