Hrana nije otpad

viber slika 2022 09 30 11 36 26 597Odlukom Ujedinih naroda  29. rujna obilježava se  Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane. Odluka se temelji na UN-ovom Programu globalnog razvoja za 2030. (Agenda 2030), posebice žurnoj potrebi da se do 2030. godine smanje velike količine otpada od hrane na globalnom nivou. Cilj je prepoloviti otpad od hrane po stanovniku na maloprodajnom i potrošačkom nivou te smanjiti gubitke hrane u proizvodnji i opskrbnom lancu. Postizanje cilja uključuje primjenu održive prakse i inovativnih rješenja za suzbijanje gubitka i bacanja hrane te usvajanje održivog pristupa prehrambenom sustavu kojim se promiče sigurnost hrane i prehrana rastućeg svjetskog stanovništva i doprinosi ublažavanju siromaštva, iskorjenjivanju gladi i zdravlju ljudi.

Da hrana nije otpad nego dragocjen izvor koji treba razumno koristiti i čiji se viškovi također mogu upotrijebiti, danas su naučili naši učenici prvog razreda. Povodom Međunarodnog dana osviještenosti o otpadu od hrane u edukativnoj smo radionici naučili su najmlađe učenike kako se treba odnositi prema hrani te na koji način svatko od nas može pridonijeti smanjenju te vrste otpada i tako pomoći cijelom planetu.

Da bi i s članovima svojih obitelji mogli ponoviti kako se valja ponašati s hranom, učenicima su podijeljene slikovnice „Kako su Dora i Mario spasili hranu“. Uz pomoć male vile Dorina i Marijeva obitelj sad dobro zna da hrana nipošto nije otpad, a to znaju i naši prvašići.

Podijeli