Dan kravate u našoj školi

viber slika 2023 10 18 11 35 44 618Hrvatski sabor proglasio je 2008. godine 18. listopada Danom kravate. Od tada se Dan kravate svake godine 18. listopada svečano obilježava kao Svjetski dan kravate u Hrvatskoj, a tijekom proteklih godina njegovo je obilježavanje započelo u raznim dijelovima svijeta. Kravata se smatra izvornim hrvatskim proizvodom odnosno simbolom, a raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj koji se nosi u raznim prigodama. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima

“Znate li da kravata potječe od Hrvata”- ovim riječima učenici naše škole započeli su obilježavanje 18.listopada. Obilježavanje ovog dana sjajan je način da se učenici educiraju te da izraze svoju kreativnost.Neki su obukli kravate koje su sami napravili, a najviše njih je pokazalo vjenčane kravate svojih očeva.

Učitelji su između ostalog objasnili da je na današnji dan 2008.g. UNESCO službeno priznao Hrvatsku kao domovinu kravate i da na to moramo biti ponosni. Prigodnim kravatama  pokazali su da, kao modni dodatak, danas žene više nose kravate nego muškarci.
Emina Husnjak, dipl. bibl.
Podijeli