Zubna putovnica

zubnaOralno zdravlje je sastavni dio općeg zdravlja i važan čimbenik ukupne kvalitete života. Samo zdrava usna šupljina omogućuje prehranu, govor i socijalni kontakt bez ikakvih poteškoća.

Jedna od najčešćih bolesti usta, karijes, još uvijek zauzima neslavno prvo mjesto među najraširenijim bolestima u svijetu, a hrvatska djeca prednjače po broju karijesa u Europi.

Jedna od aktivnosti koja bi trebala pridonijeti zdravlju  je i izrada jedinstvenog obrasca dentalnog statusa „Zubna putovnica“. Naime, iako je pri sistematskom pregledu za upis u osnovnu školu školskom liječniku neophodno donijeti potvrdu doktora dentalne medicine, ne postoji jedinstveni obrazac koji se koristi pri upisu u školu. Do sada su obrazac dentalnog statusa  imale samo neke županije, dok se u većini slučajeva pri upisu koriste potvrde različitih sadržaja i oblika.

I naša se škola kao i sve škole Županije, uključila  u projekt  „Zubna putovnica“, ove godine s učenicima šestih razreda, dok će se u drugom polugodištu nastaviti pri upisu s učenicima prvih razreda.

Pilot projekt je započeo u rujnu početkom školske 2016./2017. godine u 6. razredima osnovne škole u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji kada su učenici zajedno s pozivom na cijepljenje protiv hepatitisa B dobili i dentalni obrazac koji je potreban za pregled kod doktora dentalne medicine. Nakon pregleda djeteta, roditelj/staratelj/dijete ispunjeni dentalni obrazac donosi školskom liječniku kod dolaska na cijepljenje protiv hepatitisa B (na prvu ili jednu od sljedećih doza cijepljenja).

Uzevši u obzir da briga za oralno zdravlje postaje zdravstveni i društveni prioritet na nacionalnoj razini ovim se želi potaknuti roditelje i djecu na redovite preventivne preglede i pravovremenu sanaciju, a doktore dentalne medicine podsjetiti na važnost preventivnih pregleda i postupaka. Razvijanje svijesti kod pacijenata i podučavanje o važnosti preventivnih postupaka i očuvanju oralnog zdravlja u konačnici mogu utjecati na uspješnost prevencije oralnih bolesti.

 Sve informacije vezano uz projekt roditelji i učenici će dobiti od razrednika učenika 6.razreda  sukladno fazama provođenja projekta.

Podijeli