Zadruga na 26. međunarodnom čipkarskom festivalu

20220905 135547Od 9. do 11. rujna 2022. godine u Lepoglavi je održan 26. međunarodni festival čipke na kojem su ljepotu i umijeće izrade čipke predstavile čipkarice iz osam europskih zemalja. 

Osim čipke, na festivalu su predstavljeni i proizvodi učeničkih zadruga iz lepoglavskog područja. Naša učenička zadruga predstavila se s tradicionalnim proizvodima od komušine, rogoza, slame te zidnjacima.

Prvog festivalskog dana, 9. rujna 2022. koji je bio posvećen obilježavanju Dana europske baštine pod naslovom Održiva baština, moderator i falicitator stručnog dijela Festivala, ravnateljica dr. sc. Mirjana Posavec, predstavila je mogućnosti implementacije elemenata narodne baštine u obrazovne programe.

Odabrana tema pruža priliku da promislimo o našoj bogatoj i raznolikoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini u svjetlu sve izraženijih i učestalijih klimatskih promjena i degradacije okoliša. Namjera je prikupiti saznanja i podijeliti iskustva o ublažavanju rizika i jačanju otpornosti kulturne baštine kako bismo je očuvali za sadašnje i buduće generacije. Istraživanje i promicanje kulturne baštine, osim toga, omogućuje ponovno stjecanje tradicionalnih, davno zaboravljenih znanja o održivim materijalima, tehnologijama i praksama i tako pridonosi održivom razvitku u cjelini.

Upravo je prenošenju znanja i vještina bio posvećen petak, 9.rujna. Radionice u Domu kulture polazile su učiteljice, odgojiteljice i svi zainteresirani pa ne čudi što je radionicu izrade lepoglavske čipke ove godine polazila  i jedna –  liječnica. Osim mentorica koje su vodile radionice  (Andreja Komes, Marija Zagorščak, Đurđica Basarić Rešetar) njihovi su pomagači bili učenici što ovakave radionice čini specifičnima jer u njima aktivno participiraju djeca. Uz interaktivan pristup svi zainteresirani mogu razviti vještinu izrade određenih predmeta baštine.Sve te aktivnosti aktivno pridonose približavanju baštinskih sadržaja, tradicijskih znanja i vještina na zanimljiv i interaktivan način.

Dio radionice su održavale učiteljice i djelatnice naše skole. Održane su radionice: a) Izrada logožara od rogoza, b) Izrada cvijeća od krep papira, c) Izrada torbi platnenim trakama i d) Izrada lepoglavske čipke ..

Spomenimo još da se naša škola nositelj vještine pletenja pletenje korpica i logožara  koje su uvrštene na popis hrvatske nematerijalne baštine pri Ministarstvu kulture.

Podijeli