Vježba evakuacije i spašavanja

U PŠ Žarovnica organizirana praktična provjera Plana evakuacije i spašavanja .

large vatrogasna vjezba u arovnici 7Temeljem Zakona o o zaštiti na radu  Škola je dužna osigurati i organizirati evakuaciju i spašavanje osoba  u slučaju iznenadnog događaja koji može ugroziti sigurnost i zdravlje učenika i djelatnika, te je dužna osposobiti  osobe koje provode evakuaciju. Obzirom na činjenicu da u mjesecu zaštite od požara Vatrogasna zajednica grada Lepoglave provodi niz aktivnosti usmjerenih upravo zaštiti od požara, jedna od njih je i  bila organizacija zajedničke vatrogasne vježbe u okviru koje je provjerena spremnost operativnih vatrogasnih snaga s gradskog područja, utvrđena sposobnost školske ustanove za provedbu evakuacije, izvršena edukacija školskih djelatnika i učenika te prezentirana vatrogasna oprema.

Vježba je održana u Žarovnici, 19. svibnja 2017. gdje su vatrogasci triju dobrovoljnih vatrogasnih društva s gradskog područja – Lepoglave, Kamenice i Višnjice, intervenirali pod pretpostavkom nastanka požara na objektu područne škole.

Po uočenom dimu započela je evakuacija škole koja je uspješno provedeno do dolaska vatrogasaca koji su unutarnjom i vanjskom navalom, uz evakuaciju ozlijeđenog školskog djelatnika, ugasili nastali požar.

Vatrogasci su potom učenicima i djelatnicima škole zorno, simulirajući stvarne uvjete, prikazali najčešće uzroke požara u kućanstvima i načine gašenja. Vatru su aparatima za gašenje požara gasili i sami učenici te djelatnici škole koji su tako naučili koristiti aparate u slučaju nastanka požara.

Podijeli