Važnost voća u prehrani djece

Voće i povrće u školama najmanje jedanput tjedno osigurao je projekt “Shema školsko voće” Ministarstva poljoprivrede, a nakon nižih, od školske godine 2014./2015. uveden je i u više razrede .

jabukaNaša škola se od samih početaka uključila u projekt pa tako se voćem iz projekta učenici “zaslade” jednom tjedno. 

Shema školskog voća je projekt koji utječe na oblikovanje prehrambenih navika djece i ograničavanje unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom. O svemu tome u srijedu, 27. travnja 2016., je govorio predstavnik Savjetodavne službe iz Varaždina gospodin Davor Brečak, dipl. ing. agr., istaknuvši kako je voće u pravilu niskokalorična namirnica i sadrži vrlo male količine masnoća. Osim što je izvor tijelu prijeko potrebnih kalorija u obliku šećera, prehrana bogata voćem će djetetu priskrbiti puno vitamina i minerala neophodnih za funkcioniranje i rast organizma.

DSC 1026DSC 1020

Osim tih informacija, učenici su saznali ponešto o kukcima koji mogu biti dobri, ali i loši prijatelji voćaka. Valja napomenuti da, osim što se na jelovniku jednom tjedno nađe voće iz ovog programa, škola također “uskače” pa se voće nađe na jelovniku i češće. 

Podijeli