Sudjelovanje “Korpice” na Međunarodnom čipkarskom festivalu

Snimka zaslona 2024 02 13 112055Učenička zadruga naše škole aktivno je sudjelovala na 27. međunarodnom čipkarskom festivalu. 

U okviru 27. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi su održani Dani europske baštine. Riječ je o već tradicionalnom događanju kojim se posljednjih 10-ak godina skreće pozornost na važnost kulturne baštine te u okviru kojeg se provode aktivnosti koje doprinose njenom očuvanju. Naglasila je to i voditeljica programa Mirjana Posavec, ravnateljica OŠ Ivana Rangera iz Kamenice, na početku predavanja posvećenom nematerijalnoj kulturnoj baštini lepoglavskog kraja.

– U školama i vrtićima na području Grada Lepoglave puno se radi na očuvanje baštine. Upravo to su najbolja mjesta za upoznavanje djece s baštinom i jedan od načina da je sačuvamo – istaknula je Posavec.

Dobrodošlicu je sudionicima zaželio gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić izrazivši zadovoljstvo što se u okviru Međunarodnog festivala čipke održavaju aktivnosti kojima je cilj očuvanje baštine.

– Baštinu smo naslijedili i želimo je prenijeti budućim naraštajima te je tako i sačuvati – poručio je gradonačelnik Škvarić na početku Dana europske baštine u Lepoglavi u okviru kojih je održano i predavanje Nataše Mihinjač iz Gradskog muzeja Varaždin.

Osim predavanja o važnosti očuvanja baštine i prigodnih radionica na Tavanu Doma kulture održana je i atraktivna revija Srednje strukovne škole Varaždin na kojoj su predstavljene modne kreacije učenika dizajnera. Mladi dizajneri zanimljive kreacije napravili su kombinacijom starih dijelova odjeće od trapera na koje su implementirali motive baštine.

S baštinom lepoglavskog kraja, sačuvanom u govoru, sudionike Dana europske baštine upoznali su učenici osnovnih škola s područja Grada Lepoglave recitirajući pjesme na govoru i dijalektu kraja iz kojeg dolaze.

Ovom su prigodom održane i radionice izrade predmeta od rogoza, anđela od krep papira, lepoglavske čipke i torbi od tekstilnih traka te radionica tradicionalnog pletenja na daščici. Uz mentorice iz Učeničke zadruge “Korpica”, pomoć, sugestije i angažman pružali su i mladi zadrugari/ke iz naše škole.Održane su i prezentacije izrade predmeta od slame i korpi od vrbove šibe.

Više fotografija pogledajte OVDJE.

Podijeli