Uskrsna izložba

IMG 48bde6b521ba94e576ac2e75fd05d3f3 VI ove će godine povodom uskrsnih blagdana Turistička zajednica Grada Lepoglave prirediti izložbu Uskrs u našem kraju. Izložba će biti postavljena na dvije lokacije – u holu župne crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi te u holu Doma kulture. 

Naša škola predstavit će se pisanicama koje su  izradili učenici nižih razreda Područne škole u Žarovnici. Uz poštivanje epidemioloških mjera, od 30. ožujka do 11. travnja izložba je otvorena za sve posjetitelje.

Jeste li znali…

Uskrs je najveći kršćanski blagdan i uz njegovu su proslavu u različitim dijelovima Republike Hrvatske vežu različita slavlja i običaji. Iako pada u različite datume, Đaković (2006) navodi: „ … u julijanskom kalendaru datum Uskrsa izračunava se pomoću Viktorijevih i Dionizijevih kanona (koji su u katoličkim zemljama vrijedili do kraja 16. stoljeća, u protestantskim do kraja 18. stoljeća, a u nekim pravoslavnim Crkvama vrijede još i danas), a prema gregorijanskom kalendaru pomoću Claviusovog kanona, te različitih tablica i formula na temelju astronomskih mjerenja. Tako se blagdan Uskrsa pomiče u rasponu od pet tjedana.

Prema gregorijanskom kalendaru najranije može biti 22. ožujka, a najkasnije 25. travnja, a prema julijanskom 4. travnja, odnosno 8. svibnja“. Uskrs je okarakteriziran kao blagdan novoga života, umjesto tame donosi svjetlo. On je mir, sreća, radost. Ovaj kršćanski blagdan ima i različito nazivlje. Naime,u standardnome hrvatskom jeziku raširena je upotreba naziva Uskrs, dok su nazivi Vazam i Vuzem karakteristika čakavskog i kajkavskog narječja  Kao crkveni ermini, imaju i šire značenje kojim se obuhvaća vrijeme Velikog tjedna i Svetog trodnevlja povezujući tako dva vida kršćanskog otajstva: korizmeni – trpni i uskrsni – slavljenički). 

Podijeli