Tradicija naših djedova i baka

kamenica skola logozari 9 17 3U Osnovnoj školi Ivana Rangera Kamenica, s novom školskom godinom započele su i brojne izvan nastavne aktivnosti, a jedna od tih je i u sekciji ‘Izrada predmeta od rogoza’, koja djeluje u sklopu Učeničke zadruge „Korpica“. Za rad u toj sekciji vlada veliki interes, pa su tako učenici kameničke škole kroz druženje, a uz stručnu pomoć, učili izraditi logožare. Rezultatima svojega rada, s obzirom da su uspjeli izraditi nekoliko logožara, učenici su bili iznimno zadovoljni.

Taj tradicijski seoski zanat bitan je dio djelatnosti učeničke zadruge „Korpica“, kojoj je želja ‘otrgnuti’ ga od zaborava, na taj sačuvati značajan dio kulturne povijesti kameničkog kraja, kao i uspomenu na svoje pretke Logožar je, inače, proizvod izrađen od prirodnog materijala, rogoza, čija je posebnost je da je ekološki, antialergijski, te dobar toplotni izolator.

Svaki je logožar unikat, izrađen rukom s posebnim  tradicijskim alatom, zbog svoje uporabne namjene ponovno ima sve veću primjenu u svakodnevnom životu, a zbog posebnosti i specifičnog načina izrade jedan je od važnih tradicijskih suvenira.

Izrada logožara tradicijski je zanat po kojime su desetljećima i stoljećima poznati upravo mještani kameničkog kraja i bliže okolice, koji su nekada na taj način privređivali za život.

A danas se, upravo zahvaljujući aktivnostima poput ovih u školi u Kamenici, ali i nekim mještanima koji su sačuvali znanje i vještinu njegove izrade, sve više vraća u svakodnevnu uporabu. (www.eivanec.com)

Podijeli