To tie a cravat

246495802 4363546983726431 1146929947701906249 nKravata. Znate li da potječe od Hrvata? Nastala u tradiciji hrvatskoga naroda, kravata svoj europski put počinje u prvoj polovici 17. stoljeća, nakon čega se proširila svijetom kao univerzalni civilizacijski simbol uljudnosti koji je ostala sve do danas.

Kravata je poznati hrvatski dekorativni predmet i hrvatski simbol, ali i simbol Europe i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. .

Kravata je odjevni predmet koji se smatra izvornim hrvatskim proizvodom, a raširila se Europom u 17. stoljeću sudjelovanjem hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu (1618.-1648.). Hrvatska tradicionalna odora s vezanim, oslikanim maramama oko vrata pobuđivala je pažnju. Marame su bile napravljene od različitih materijala. Od grubih, koje su nosili obični vojnici, do svilenih i onih od finog pamuka koje su nosili časnici.

Taj “hrvatski elegantni stil”, potpuno nepoznat u tadašnjoj Europi, oko 1650. godine biva prihvaćen na francuskom dvoru i postaje modni odjevni predmet među buržoazijom tog vremena kao simbol kulture i elegancije. Stoga u francuski jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

Termin “tie” (kravata) razvio se u engleskome jeziku iz izraza “to tie a cravat” (zavezati kravatu), a zapravo predstavlja jedan od načina vezivanja ovog odjevnog predmeta oko vrata, koji potiče od originalne kravate.

Obzirom da se 18. listopada  obilježava Dan kravate, učenici naše škole stavili su kravate, a neki izradili svoje – unikatne. Izabrali smo miss i mistera kravate: oni su  Tea Šantalab i Tin Bencek.

Podijeli