Teen CAP u našoj školi

329443702 1504553993369949 2106450279054540184 nNakon višegodišnjeg provođenja  osnovnog CAP programa u našoj školi, dobivenim sredstvima na natječaju Zaklade sv. Mihael, škola je osigurala sredstva i nastavlja edukaciju učiteljica za Teen Cap program za učenike viših razreda. Osim što će se program provoditi u matičnoj školi, serija radionica implementirat će se u susjednu  OŠ Izidora Poljaka na Višnjci. 

Tinejdžeri su visoko rizična populacija za nasilje i zlostavljanje jer je dvostruko veća vjerojatnost da će postati žrtve nasilnog zločina od odraslih i izloženi su nasilju više nego bilo koji drugi segment naše populacije. Program TeenCAP nudi strategije za rješavanje nasilja. Osmišljen je za adolescente, a prezentiraju ga educirane voditeljice.

Radionice se održavaju u individualnim učionicama. Programi uključuju raspravu o pravima na osobnu sigurnost, vrstama napada i učinkovitim strategijama za rješavanje mnogih potencijalno opasnih situacija. Program TeenCAP sveobuhvatan je program prevencije napada na djecu osmišljen kako bi naučio adolescente kako spriječiti: verbalno, fizičko, emocionalno zlostavljanje,seksualno zlostavljanje i napad. 

TeenCAP je program osnaživanja koji podučava adolescente o njihovom pravu da budu “sigurni, jaki i slobodni” i pruža im vještine za suočavanje s potencijalno opasnim situacijama. Tijekom radionica voditelji uče učenike kako se afirmirati, potražiti vršnjačku podršku i prepoznati odrasle osobe kojima mogu vjerovati i kojima se mogu obratiti za pomoć. Naš je cilj pomoći im u rješavanju problema u opasnim situacijama, a da pritom ne budu zlostavljači. Kada djeca i mladi uče vještine kako spriječiti vlastitu viktimizaciju, stječu i znanje kako izbjeći da postanu budući počinitelji.

Na kraju radionice voditelji  pozivaju tinejdžere da postavljaju pitanja ili izraze svoje nedoumice. Ako bi tinejdžer otkrio zlostavljanje, poduzeli bismo potrebne korake da tu informaciju prijavimo školskim službenicima i nadležnim tijelima. Želimo biti sigurni da je učinjeno sve što je moguće kako bismo pomogli i zaštitili tu osobu.

 
Podijeli