Što roditelji misle o nastavi na daljinu?

Poštovani roditelji,

Online2ulazimo u treći tjedan nastave na daljinu i u ovoj izvanrednoj situaciji koja nas je snašla pokušavamo se ponašati izvanredno odgovorno i brižno, često na teret vlastitih obitelji i financija. Želja nam je da ovaj projekt uspije jer ovakvim načinom rada učenici neće ponavljati nastavnu godinu, a ujedno smo u ove teške dane u njihov život unijeli određenu rutinu.

Krenuli smo u nastavu na daljinu učeći u hodu, brzo i uz brojne tehničke prepreke. Strpljivo ih svladavamo neprekidno pronalazeći varijantu b za probleme koji nas blokiraju. Kojim je učenicima s obzirom na njihovu dob moguće održati koliko predavanja na daljinu, koje trajanje lekcija je optimalno, kako odrediti vrijeme za ispunjavanje domaće zadaće u novim uvjetima i slično, bilo je pitanje nad pitanjima.

Još uvijek tražimo načine kako ne izgubiti nijednog učenika, međusobno dijelimo iskustva, zajednički odgovaramo na probleme koji se pojavljuju, a radit ćemo to i dalje.

Hvala Vam na Vašoj angažiranosti ispunjavanjem ankete o provođenju nastave na daljinu u našoj školi. Vaši odgovori nam pokazuju da smo, usprkos početnim tehničkim problemima i nedaćama, ipak krenuli dobro.

Anketu je ispunilo 93 roditelja naših učenika od 1.do 8. razreda. Roditelji su našu organizaciju nastave (počinjemo prilično rano kako bismo izbjegli poteškoće u sustavu koje nastaju istovremenom prijavom velikog broja korisnika te nastavu izvodimo u realnom vremenu ) ocijenili ocjenom 4,23, dok ste komunikaciju  s razrednicima ocijenili ocjenom 4,38.

Hvala Vam na povjerenju i  visokim ocjenama, ali zaista se trudimo pomoći učenicima i biti im na raspolaganju za sve nejasnoće što često iziskuje cjelodnevni angažman razrednika .

Online

Razrednici nižih razreda okupljeni su u viber grupe s roditeljima s kojima komuniciraju, dok u predmetnoj nastavi razrednici komuniciraju s učenicima u virtualnoj učionici i u viber grupama, a roditelje zovu kad se pojave neki problemi.

Ima li online konzultacija?

Naime, prepostavka je da su učenici od 5 .-8. razreda samostalni i nije potrebna (ni predviđena) komunikacija u viber grupama s roditeljima viših razreda. Uloga roditelja je da kontrolira rad učenika, i po potrebi (jednom mjesečno) obavi (u ovim uvjetima) telefonski razgovor s razrednikom ili predmetnim učiteljem. Za kontakte učitelja molimo – javite se razrednicima.

U ovim uvjetima svaka škola ima svoj način rada, a vi ste naš način rada ocijenili visokom ocjenom 4,41. Hvala Vam na tome!

Anketa/upitnik nam je otkrio i neke druge stvari

Dok se svi drugi žale na količinu i opseg gradiva, naši učenici rješavaju svoje zadatke – što nam pokazuje da smo ih relativno optimalno dozirali .Naravno, ima nekih koji smatraju da ih ima previše i da su učenici preopterećeni, dok drugi tvrde da ih je premalo, ali prilagodili smo se prosjeku. Za učenike koji žele više, uvijek se može dati još zadataka. Za one kojima je previše, morat će utrošiti možda više vremena u rješavanje nakon nastave. Napominjemo, takvih je komentara relativno malo – i s jedne i druge strane.

Slažemo se se s vama da je aplikacija jako nepregledna, ali polako se to rješava. Zbog tehničkih poteškoća morali smo zadatke u početku stavljati na različita mjesta da bi ih učenici uopće vidjeli. Sad se već polako i oni navikavaju i lakše snalaze.

Ono što nam sustav ne omogućuje je videokonferencija u realnom vremenu pa nismo u mogućnosti osigurati (za sada) direktan video kontakt s učenicima i to je veliki nedostatak sustava.

Učenici nam nedostaju, nedostaje nam svima socijalni kontakt, učenici previše sjede, previše vremena provode za računalom, to ne može zamijeniti nastavu u školskom okružju (dio je vaših primjedaba na online nastavu ), ali na žalost, takva je situacija.

Djeci je teško jer moraju učiti na način koji nisu učili, učitelji se pripremati za nešto što je apsolutna novina u osnovnoškolskom sustavu, roditelji su angažiraniji više nego su ikad bili…

Pogrešaka je bilo, i zasigurno će ih biti jer nitko nije savršen, pa ni učitelji, ali trudit ćemo se – koliko najviše znamo i umijemo. A djeca? Možda neće svladati program u obimu kao da su u školi, ali će uz ono najvažnije naučiti  puno novih vještina koje će im dobro doći u životu.  .

dr.sc. Mirjana Posavec, ravnateljica

Podijeli