Školski medni dan, 2023.

Medni dan 3I ove je godine nastavljen program Ministarstva poljoprivrede koji je započeo 2018.godine pod nazivom “Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka” u svim hrvatskim školama pa tako i u našoj. Naime, ovaj se program održava na dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelarstva, 7.prosinca. Na taj dan se prvašiće podučava o važnosti i značaju pčelarstva i pčela u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji te u održavanju ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti.

Tako su na  Školski medni dan, 7. prosinca 2023.učenici na satu tjelesne i zdravstvene kulture razvijali su motoričke sposobnosti i koordinaciju rada ruku i nogu penjanjem i silaženjem po švedskim ljestvama oponašajući kretanja pčela. Sat matematike proveden je kroz ponavljanje oduzimanja brojeva do 5 rješavanjem matematičkih problema s motivom pčela.

Hrvatski jezik započeo je gledanjem edukativnog filma za djecu pod nazivom “Pčela” u kojem su učenici saznali nešto više o nazivima pčela, njihovim ulogama u zajednici, radu i plodu njihovog rada te važnosti za život ljudi. Praktičnim aktivnostima na satu razrednika učenici su izradili saće i ostvarili se u ulozi pčelara korištenjem zaštitne opreme. Učenici su usvojili proces nastanka meda i zaključili da ima važnu ulogu u provođenju zdravih životnih navika.

Školski medni dan završio je prigodno – slatko! Kod pripremanja čaja učenici su sa zadovoljstvom iskoristili dobiveni med te uživali u njegovom okusu. Više fotografija pogledajte OVDJE.
 
Vedrana Vresk i Blaženka Sajko
Podijeli