Škola – čuvarica baštine

Uspješan nastup Škole na 19. međunarodnom festivalu čipke, Lepoglava 2015.

Učenici naše škole, točnije mladi zadrugari naše učeničke zadruge, sudjelovali su na 19. međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi. Tema ovogodišnjeg festivala je – Čipka i priroda, pa su posjetitelji festivala na desetak atraktivnih izložbi imati prigodu vidjeti neke od najljepših primjeraka čipke iz osam zemalja Europe. Uz najljepše primjerke čipke s biljnim i životinjskim motivima iz najpoznatijih čipkarskih centara iz Hrvatske, na festivalu će biti predstavljene i čipkarske kreacije iz Belgije, Poljske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Njemačke.

DSC 0297DSC 0310

Učenici zagrebačke Osnovne škole Malešnica okušali su se u izradi logožara i korpica

Osim čipke održavale su se radionice rukotvorstva i starih zanata, a novina je što su ovogodišnje radionice koje su vodili naši učenici bile namijenjene i prezentirane svim posjetiteljima festivala. Tako su se učenici i oni malo stariji okušali u izradi logožara i korpica, a napravljeni proizvod mogli su nositi kućama.
Ponuda 19. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi obogaćena je Sajmom tradicionalnih rukotvorina koji je u subotu, 19. rujna, otvorio lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić. Istaknuo je da su duga tradicija i vrijedna baština, kojoj svjedočimo i na ovom, već šestom sajmu tradicionalnih rukotvorina, uz vrijedne ljude, najveći potencijal lepoglavskog kraja.

DSC 0330

 

Učenička zadruga „Korpica“, vrijedna čuvarica baštine kameničkog kraja, predstavila se i na sajmu te predstavila šaroliki izbor svojih zadružnih proizvoda. Uz učenike Lorenu Maček Črepinko, Mirelu Vresk, Filipa Željezića, Leona Mavreka i Luku Roceka sudjelovale su i njihove voditeljice: Jadranka Vusić i Đurđica Basarić Rešetar.

U prigodnom programu nastupila su djeca iz dječjih vrtića u Lepoglavi i Žarovnici te triju osnovnih škola iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice. Naša kamenička škola predstavila se recitacijama na kajkavskom idiomu, a posjetitelje su oduševili Tamburaški orkestar „Biseri“ koje je vodio naš učitelj Franjo Ježek, dok je recitacije pripremila i s učenicima uvježbala učiteljica Patra Špac.

Podijeli