Projekt “Žena”

Womens rights are human rightsIako je cijela godina u Osnovnoj školi Ivana Rangera Kamenica posvećena ženama, u četvrtak, 16.veljače 2023. predstavljen je školski projekt Građanskog odgoja i obrazovanja „Žena“ čiju provedbu sufinancira Varaždinska županija. Tom je prigodom, Željko Martan, učitelj povijesti, održao predavanje o životnim postignućima Pavice Hrazdira, ivanečke famme fatale iz prve polovice 20. stoljeća. Bio je to samo uvod u aktivnosti kojima će se u narednim tjednima baviti razredna i predmetna nastava škole.

Aktivna participacija projekta usmjerena je ponajprije na učenike koji su ciljana skupina i krajnji korisnici projekta, vođeni učiteljima. Brojne aktivnosti tijekom godine usmjerene su na osnaživanje žena i djevojčica te se tako škola aktivno uključila u pilot projekt Ženske sobe SNEP 2 te održala niz radionica o (seksualnom) zlostavljanju mladih. Tako je nastala stalna Grupa podrške svim učenicima koji imaju dodatnih pitanja vezanih uz temu ili potrebu za razgovorom.

Također, projekt je usmjeren i na dionike lokalne zajednice, a ponajprije na roditelje učenika koji će planiranim aktivnostima biti neizostavni dio projekta. Planirani sudionici su i predavači Ženske sobe koji će sudjelovati na edukacijama učenika i roditelja.Glavni je cilj projekta pozitivan obrazovni i odgojni učinak na učenike i njihove roditelje o položaju i važnosti žena za zdravo funkcioniranje našeg društva, a time i jedne pozitivne društvene promjene gdje će se pokušati nastojati da se prava žena neće smanjivati, nego povećavati 

Također, od mlade će se dobi učenike poticati za demokratski društveni aktivizam te sposobnost pravovremenog uočavanja svakog oblika i prevencije nasilja te diskriminacije i predrasuda prema pojedincima bez obzira na njihove različite sekundarne društvene identifikacije.

Najosnovniji je cilj razviti kod djece temeljni osjećaj između dobrih i loših postupaka jednih prema drugima. Više fotografija pogledajte OVDJE.

Ženska soba – organizacija civilnog društva, osnovana 2002. godine s ciljem prevencije i suzbijanja seksualnog nasilja, pružanja direktne podrške i pomoći osobama koje su preživjele seksualno nasilje i promocije i zaštite seksualnih prava

Podijeli