Predstavljanje knjige “Uskrsni krijes”

DSC 0206U Osnovnoj školi Ivana Rangera u Kamenici, u srijedu 20. veljače 2019., održano je predstavljanje knjige Stjepana Crnića “Uskrsni krijes”. Želja autora da predstavi ovaj kratki roman u našoj školi i ne čudi obzirom da je i sam odrastao u Bedencu, polazio školu u Žarovnici.

“Uskrsni krijes” namijenjen je mladim čitateljima, ali i onima koji će u njemu nostalgično detektirati opća mjesta vlastita odrastanja – u neka tehnološki drukčija i mirnija vremena. Roman ima autobiografski kararkter, a sam autor posvetio ga je zavičaju i prošlosti pa su našu dvoranu te večeri “posjetili” i neki likovi iz romana s kojima je autor dijelio školske klupe.

Miroslav Mićanović, viši savjetnik pri Agenciji za odgoj i obarazovanje, pjesnik i pisac, osvrnuo se na roman. Književnost je začudna, književnost nas motivira, inspirira, oblikuje naš karakter; bez obzira na vrijeme i mjesto nosi univerzalnu poruku s kojom se može poistovjetiti svaki čitatatelj. Književni tekstovi nude obilje mogućnosti promišljanja vlastitoga života jer postoje teme koje su univerzalne. Zajedništvo, prijateljstvo, rivalstvo, narodni običaji – samo su neke od tema isprepletene jednostavnom fabulom u ovom romanu, uvijek s moralnom poukom. 

Sanja Vučković, predstavnica izdavačke kuće CeKaPe, moderirala je predstavljanjem, a učenici Dramske družine kameničke škole dramatizirali su priču iz knjige, dok se čitanjem odabranih ulomaka publici predstavio autor. Zanimljive dijelove knjige odabrale su i predstavile učenice Laura Vresk i Lana Maček.

Osim proznih tekstova koje rado piše, Stjepan Crnić piše i poeziju te je na kraju zahvalio publici na dolasku dvjema pjesmama, a naše učenice Ines Jakopović, Mihaela Maček i Amanda Bunčić počastile su sve nazočne svojim kajkavskim autorskim pjesmama zaokruživši tako druženje pisca, učenika, njihovih roditelja i zaljubljenika u pisanu riječ. Više fotografija pogledajte OVDJE.

Podijeli