Posjet izložbi “Mladen Genc – ratni foto zapisi”

20171220 090602Domovinski rat najvažniji je događaj u novijoj hrvatskoj povijesti. Republika Hrvatska postaje samostalna i suverena država, no, nažalost, uz brojne ljudske i materijalne gubitke. Budući da je od završetka rata prošlo više od 20 godina, vrlo je važno učiti iz povijesnih činjenica da u budućnosti ne bismo ponavljali greške. Izuzetno je važno da se mlade generacije, koje su, srećom, pošteđene ratnih stradanja, upoznaju s tijekom, rezultatima i posljedicama rata (Puharić, Kiralj, Čavić, 2014.) 

Jedan od oblika učenja je i posjet izložbi  koje je ovih dana postavljena u Lepoglavi. Izložba “Mladen Genc – ratni foto zapisi” nastala je kao nastavak aktivnosti Državnog arhiva u Varaždinu na prikupljanju i prezentaciji arhivskog gradiva o Domovinskom ratu, a ujedno i prigoda da naši učenici 8. razreda čuju nekoliko informacija “iz prve ruke”. Kroz izložbu ih je vodio Mirko Druško te s njima podijelio svoje znanje o događajima u kojima je i sam sudjelovao.

Kako je predznanje, kao i svako iduće znanje, bitno za kasniji život, potrebno  je nove naraštaje već odmalena poučavati o Domovinskom ratu, njegovoj istini, značenju i posljedicama, a tome je zasigurno pridonijela ova izložba.

Podijeli