Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece

IMG 0383Jeste li znali da svako treće dijete u školu odlazi autobusom ili ga voze roditelji, a da više od trećine djece ne sudjeluje ni u kakvim sportskim ili plesnim aktivnostima, dok ih zato čak 56,1% više od 2 sata dnevno provede ispred televizije i ostalih elektroničkih uređaja?

I bez poražavajuće statistike, sasvim je jasno da su školska djeca danas sve manje tjelesno aktivna zbog sjedilačkog načina života, što ima velike posljedice na zdravlje. Zato je važno od najranije dobi utjecati na njihovu aktivnost. 

Iako se iz percepcije šire javnosti možda ne doima tako, mnoge osnovne škole u Republici Hrvatskoj ne zadovoljavaju osnovne tehničke, materijalne i prostorne uvjete i nemaju mogućnost provedbe planirane i zakonom propisane nastave Tjelesne i zdravstvene kulture. Iz tog razloga djeca koja pohađaju ove škole imaju ograničene mogućnosti za redovitu tjelesnu aktivnost.

Projekt „Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece“ pokrenuo je HZJZ uz pomoć Ministarstva zdravlja, a osmišljen kako bi pomogao očuvati prirodni pokret i naviku redovne tjelesne aktivnosti s kojom su djeca krenula u školu u uvjetima gdje ne postoji prostor namijenjen za provedbu tjelesne aktivnosti, odnosno u školama bez dvorane. U projekt se uključila i naša škola prijavivši u projekt našu Područnu školu Žarovnica. Poligon je stigao, a u rujnu započinje edukacija kineziologa i učitelja/ica razredne nastave. (Izvor i fotografije: www. hzjz.hr)

Podijeli