Obilježavanje Dana europske baštine

lepoglavaUčenici i učitelji osnovne škole, točnije učenici zadrugari sa svojim su se voditeljima i ravnateljicom aktivno uključili u obilježavanje Dana europske baštine, kojeg organizira Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.

Početak obilježavanja Dana europske baštine započinje krajem rujna na raznim lokacijama diljem domovine, a ovogodišnja tema Dana je- Baština i priroda: krajolik mogućnosti.

Dani europske baštine 2017. održavaju se Lepoglavi u sklopu Međunarodnog čipkarskog festivala u koje smo aktivno uključeni kao škola. Predavanja i UNESCO-ove radionice kojima se prezentira izrada tradicijskih vještina održat će se u Domu kulture  22. 9. 2017., s početkom 10:30 sati.

Ravnateljica dr.sc. Mirjana Posavec održat će predavanje a) Ručni rad kao motivacija za razvijanje kreativnosti i b) Baština au obrazovnim programima na području Grada Lepoglave. Pod mentorstvom učiteljica i suradnica iz kameničke škole (Višnja Rodek, Agata Čretni, Mirjana Posavec) održat će se radionice izrade logožara na tradicijskim autohtonim alatima, od slame plest će se korpice, te će se održati radionica vezenja. Valja napomenuti kako će naši mali zadrugari biti pomagači i demonstratori  u radionicama koje će polaziti nastavnici iz Varaždinske županije.  U subotu i nedjelju (23. i 24. rujna 2017.) naši će se mali zadrugari predstaviti svojim radovima i demonstracijskom izradom naših proizvoda na katu pavlinskog samostana.

Program ovogodišnjih Dana baštine u Lepoglavi pokazat će stoljećima baštinjen međuodnos i prožimanje čovjeka i prirode, očuvan prirodni i kulturni krajolik koji ostaje u naslijeđe budućim generacijama, ali i veliko bogatstvo narodne baštine koju čuva naša učenička zadruga. Dođite nas pogledati! Nalazimo se i u brošuri Ministarstva kulture.

Podijeli