Obavijest roditeljima – samotestiranje učenika

Poštovani roditelji/skrbnici,

od idućeg tjedna kreće provedba redovitog i dobrovoljnog samotestiranja učenika (roditelji biraju žele li da se učenik redovito testira ili ne). Cilj ovog postupka je ukidanje samoizolacije učenika .

TKO I KADA TESTIRA UČENIKE?

Učenici će testove dobivati u školi i donositi kući, a testiranje provodi roditelj/skrbnik. 

Testiranje roditelji/skrbnici provode jednom tjedno – u ponedjeljak ujutro ili nedjelju navečer.

2b5cc9c6 823a 4735 ac7e 2ab76c22af2f

ŠTO AKO JE TEST POZITIVAN?

U slučaju pozitivnog testa učenik ne dolazi u školu, nego se javlja liječniku i školi, a testiranje se ponavlja za cijeli razredni odjel s COVID pozitivnim učenikom.

Učenici koji su u slučaju kontakta s pozitivnom osobom oslobođeni karantene ne moraju se testirati svaki ponedjeljak, već samo u slučaju pozitiviteta u razredu.

ŠTO AKO JE POZITIVAN NETKO OD UKUĆANA?

Ako je pozitivan netko od ukućana, a učenici nisu preboljeli kovid i/ili nisu cijepljeni – mogu pohađati nastavu (oslobođeni su  samoizolacije) ako se redovito testiraju ponedjeljkom (za školu) , ali se trebaju  učestalije testirati u vlastitom aranžmanu  i to: svaka dva dana tijekom izolacije ukućana i još dva puta u tjednu po isteku izolacije. 2

ŠTO AKO SE UČENIK NE TESTIRA?

U slučaju da učenik koji se ne testira bude kontakt COVID pozitivne osobe, ide u samoizolaciju.

ŠTO AKO DIJETE IMA SIMPTOME BOLESTI, A TEST KOD KUĆE JE NEGATIVAN?

Kao od početka pandemije, učenici ne dolaze u školu ako imaju simptome bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, teškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), već se javljaju izabranom liječniku.

Kućni testovi ponekad ne “registriraju” virus odmah na početku pojave simptoma (prvi dan) , već je potrebno 2-3 dana ( kad je velika koncentracija virusa) pa je dobro ponoviti test. Ako dijete ima simptome bolesti, a test na koronavirus je negativan – OSTAJE kod kuće (u tom slučaju obavijestite školu i  kontaktirajte liječnika  ).

 

Molimo roditelje/skrbnike da pročitaju cjelovite upute koje  u kojima su detaljnije objašnjeni svi postupci s obzirom na moguće kontakte, testiranja i određivanje samoizolacija! OVDJE.

U prilogu se nalaze i UPUTE ZA UPORABU SARS-CoV-2 brzog antigenskog testa.

Upute BEZ SAMOIZOLACIJE UČENIKA .

Podijeli